Hem

Den tonsäkra familjen Ansmark

Lennart Östlund, Roger Andersson och Conny Haglund underhöll

Ingvar och Lisbeth Enqvist

Publiken njöt

 

Så här började det

Stiftelsen Granhyddan – öppet hus 2013-06-16 - Hur det blev

Som hela Sunnes invånare kunde läsa i tidningen Fryksdalsbygden, 2013-06-14, så har danspalatset Granhyddan i Bäckalund ”återuppstått”. Söndagen den 16 juni 2013, kl. två ordnade Stiftelsen Granhyddan öppet hus för att informera om den nystartade verksamhetens dagsläge och framtidsplaner.

Redan långt innan kl. två började intresserade att strömma in. Först var paret Ingvar och Lisbeth Enqvist (bild t.v.), ursprungligen från Arnstorp. De hade båda glada minnen från alla danser och andra arrangemang som ordnats på Granhyddan. Även Jonny och Ingegärd Jansson, från Där In i Säter i Bäckalund, kände igen sig.

När de kom in i salen möttes de av ljuv dansbandsmusik från Lennart Östlunds keyboard och röst, Roger Anderssons gitarr och röst samt Conny Haglunds gitarr (bild t.v.). Lennart och Roger spelar även ihop i Matz-Rogers populära dansbandsorkester. Klart att Fröken Fräken spelades. Just det - Sven-Ingvars har också uppträtt på samma scen.

Alldeles intill Granhyddan bor familjen Ansmark. Grannen Kjell Zetterqvist visste att de var musikaliska. På frågan om de ville underhålla i Granhyddan fick han ett glatt:

 - Javisst, det gör vi gärna!
Mamma Kristina och döttrarna Julia (16) och Hannah (8) intog scenen och framförde bl.a. Memory och Av längtan till dig på ett mjukt och tonsäkert sätt. Julia spelade gitarr och mamma och Hannah cello. Vilka talanger det finns i lilla Bäckalund! (Bild bifogas)

Conny Haglund, ordförande i stiftelsen, berättade för de församlade (c:a 40 personer) att alltsedan 1946, då Granhyddan byggdes och fram till 1989 har aktiviteter av olika slag, såsom danser, kalas, bjudningar, samkväm, bröllop, bingo, bordtennisspelande, skolundervisning, skolbespisning och fester, anordnats i danspalatset. Hans föräldrar, Margoth och Ivan, var drivande i många år och startade Dansklubben GD-gänget 65:an.

Under 1950-, 1960- och 1970-talen var Granhyddan en av Värmlands mest populära dansmetropoler. Alla dansband ville komma dit och spela; vad sägs om Snoddas, Erling Grönstedts, Sten & Stanley och Stigs kvartett, för att bara nämna några. Snoddas lär ha gällande publikrekord med drygt 1000 besökande på 50-talet.

Till Connys förfogande står en styrelse och flera entusiaster, i dagsläget c:a 15 personer. Fler är välkomna att hjälpa till med att äga, vårda och bevara Granhyddan.

Sedan 1990 har Granhyddan levt en tynade tillvaro. Bäckalunds idrottsförening (BIF) tog över lokalen, men orkade inte med att sköta både den och idrottsklubben. När så BIF valde att avyttra lokalen, vaknade ett starkt intresset att försök bevara denna för bygden så värdefulla byggnad.

Gåvor och sponsring kommer att bli Stiftelsens möjlighet att fortleva. Sunne Glasmästeri och Broby Färg har redan skänkt arbete/färg. Allt stöd är välkommet!

Björn Gilberg, som i högsta grad engagerat sig i bevarandet av Granhyddan, förklarade på ett enkelt sätt varför valet föll på stiftelse, i stället för förening, när organisationsformen hade diskuterats.

Marianne Gillberg tipsade om att de som har gamla bilder eller berättelser, med anknytning till Granhyddan, gärna får sända dem stiftelsens hemsida: art@miljocentrum.se

Efter ytterligare några musikinslag serverades kaffe. Tårar kunde anas i mångas ögon när de tänkte på tider som flytt och som nu kommer att återuppstå.

Göran Enerstål

    Sidan uppdaterad 2015-01-15